Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 9:51, 13 Kwi 2009 Temat postu: Miary i wagi |
|
|
Gotowanie nie należy do nauk ścisłych — nie trzeba aptekarskiej wagi, menzurek i innych narzędzi laboratoryjnych, aby przygotowywać udane, smaczne i pożywne potrawy. W przepisach miara wagowa została podana tylko w odniesieniu do takich składników, jak: mięso, ryby, drób i niektóre warzywa. Jednak i w tych przypadkach różnica kilku gramów nie powinna wpłynąć na ostateczny efekt poczynań kulinarnych. Jedynie w przypadku słodkich wypieków, do których używa się jaj i gdzie proporcje są istotne, przepisy uwzględniają stosowanie jaj średniej wielkości, o wadze około 55 g.
Poza tym składniki odmierzane są w szklankach (250 ml), łyżkach (15 ml) i łyżeczkach (5 ml), warto się zatem zaopatrzyć w komplet miarek. Należy pamiętać o wyrównaniu powierzchni suchych składników przy odmierzaniu szklanką lub łyżką.
Temperatura piekarnika
Podana w przepisach temperatura piekarnika w stopniach Celsjusza nie jest wartością, której należy bezwzględnie przestrzegać. Zazwyczaj jest ona zaokrąglona i służy jedynie jako wskazówka. Warto zapoznać się z instrukcją producenta piekarnika dotyczącą temperatur i porównać ją z zaleceniami przepisu. W piekarnikach gazowych zwykle najwyższa temperatura panuje w górnej części, w elektrycznych — w dolnej, a w piekarnikach z termoobiegiem jest ona jednakowa w każdym miejscu. Cyfrowe oznaczenia w poniższej tabeli odnoszą się do regulacji temperatury w piekarnikach gazowych.
Temperatura
piekarnika
Stopnie
Celsjusza
Bardzo niska
120
Niska
150
Średnio niska
160
Średnia
180
Średnio wysoka
190-200
Wysoka
210-220
Bardzo wysoka
230
Najwyższa
250-290
Przeliczniki wagowe dla l szklanki produktu:
Bułka tarta, ugnieciona 125 g
Cukier brązowy 155 g
Cukier puder 155 g
Jabłka suszone, siekane 125 g
Mąka 115 g
Migdały całe 155 g
Migdały w płatkach, Migdały w słupkach, mielone 125 g
Miód, syrop klonowy 315 g
Morele suszone, siekane 190 g
Orzechy siekane 115 g
Otręby pszenne 60 g
Płatki kukurydziane 30 g
Płatki owsiane 90 g
Porzeczki 155 g
Ryż gotowany 155 g
Ser utarty 115 g
Sezam 115 g
Suszone owoce (rodzynki) 170 g
Wiórki kokosowe 90 g
Przeliczniki objętości
3łyżeczki = l łyżka
416 łyżek = l szklanka
5 szklanek = l litr
Post został pochwalony 0 razy |
|