Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miary i wagi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Wyższa Szkoła Gotowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Pon 9:51, 13 Kwi 2009    Temat postu: Miary i wagi

Gotowanie nie należy do nauk ścisłych — nie trzeba aptekarskiej wagi, menzurek i innych narzędzi laboratoryjnych, aby przygotowywać udane, smaczne i pożywne potrawy. W przepisach miara wagowa została podana tylko w odniesieniu do takich składników, jak: mięso, ryby, drób i niektóre warzywa. Jednak i w tych przypadkach różnica kilku gramów nie powinna wpłynąć na ostateczny efekt poczynań kulinarnych. Jedynie w przypadku słodkich wypieków, do których używa się jaj i gdzie proporcje są istotne, przepisy uwzględniają stosowanie jaj średniej wielkości, o wadze około 55 g.
Poza tym składniki odmierzane są w szklankach (250 ml), łyżkach (15 ml) i łyżeczkach (5 ml), warto się zatem zaopatrzyć w komplet miarek. Należy pamiętać o wyrównaniu powierzchni suchych składników przy odmierzaniu szklanką lub łyżką.
Temperatura piekarnika
Podana w przepisach temperatura piekarnika w stopniach Celsjusza nie jest wartością, której należy bezwzględnie przestrzegać. Zazwyczaj jest ona zaokrąglona i służy jedynie jako wskazówka. Warto zapoznać się z instrukcją producenta piekarnika dotyczącą temperatur i porównać ją z zaleceniami przepisu. W piekarnikach gazowych zwykle najwyższa temperatura panuje w górnej części, w elektrycznych — w dolnej, a w piekarnikach z termoobiegiem jest ona jednakowa w każdym miejscu. Cyfrowe oznaczenia w poniższej tabeli odnoszą się do regulacji temperatury w piekarnikach gazowych.

Temperatura
piekarnika

Stopnie
Celsjusza


Bardzo niska
120

Niska
150

Średnio niska
160

Średnia
180

Średnio wysoka
190-200

Wysoka
210-220

Bardzo wysoka
230

Najwyższa
250-290



Przeliczniki wagowe dla l szklanki produktu:

Bułka tarta, ugnieciona 125 g
Cukier brązowy 155 g
Cukier puder 155 g
Jabłka suszone, siekane 125 g
Mąka 115 g
Migdały całe 155 g
Migdały w płatkach, Migdały w słupkach, mielone 125 g
Miód, syrop klonowy 315 g
Morele suszone, siekane 190 g
Orzechy siekane 115 g
Otręby pszenne 60 g
Płatki kukurydziane 30 g
Płatki owsiane 90 g
Porzeczki 155 g
Ryż gotowany 155 g
Ser utarty 115 g
Sezam 115 g
Suszone owoce (rodzynki) 170 g
Wiórki kokosowe 90 g

Przeliczniki objętości
3łyżeczki = l łyżka
416 łyżek = l szklanka
5 szklanek = l litr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Wyższa Szkoła Gotowania Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin