Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 9:50, 13 Kwi 2009 Temat postu: Herbata |
|
|
PODZIAŁ HERBAT ZE WG NA UMIEJSCOWIENIE LIŚCI NA DRZEWIE
T (ang. TIP – koniuszek) – herbaty (tzw. kwiatowe) o najwyższej jakości, otrzymywane z nierozwiniętych pączków liściowych lub zawierające ich znaczne domieszki.
Herbata z nierozwiniętych pączków pierwszego liścia nazywana jest Flowery Orange Pekoe:
F (ang. FLOWERY) – herbaty kwiatowe zawierające najmłodsze pędy krzewów herbacianych, tzw. flesze, z pączkiem i 2 listkami. Litera „F” (ang. FANINGS), czyli pokruszone odsiewy liści herbat krajowych lub przygotowanych w tradycyjnym procesie obróbki. Dają one mocny aromat, dobrze barwiący napój. Bywają różnej jakości, w zależności od gatunku herbaty. Używane są do mieszanek, zwyczaj gorszej jakości.
Herbata sporządzona z długich liści nazywana jest Orange Pekoe:
O (ang. ORANGE, holend. ORANJE – królewski) – nie mają nic wspólnego z pomarańczą; herbaty te otrzymywane są z drugich liści na gałązce.
Herbata sporządzona z trzecich listków nazywana jest Pekoe:
P (chin. PEKOE) – herbaty składające się z liści grubych i krótkich.
Kolejno z następnych listków otrzymuje się Pekoe – Souchong i Souchong
S (chin. SOUCHONG – gruby) – herbaty zawierające najgrubsze części liści, niezbyt dobrze skręcone.
B (ang. BROKEN) – symbolem tym oznacza się herbaty o łamanych liściach, które dają bardzo mocny napar.
G (ang. GOLDEN) – wysokogatunkowe herbaty, które dają złocistobursztynowy napar.
Niektóre herbaty określa się mianem SPECIAL, są to herbaty najlepszego gatunku.
cdn.
Post został pochwalony 0 razy |
|