mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 22:34, 05 Maj 2009 Temat postu: Kolorowy pilaw z curry |
|
|
Kolorowy, lekkostrawny, smaczny:)
składniki
200-250 g ryżu (2 woreczki),
pomarańczowa, czerwona i zielona papryka,
duży twardy pomidor,
2 duże cebule,
1/2 szklanki zielonego groszku,
2 łyżki masła,
łyżka oleju,
bulion,
2 filety z kurczaka,
przyprawa curry,
sól,
pieprz
sposób przygotowania
1) Na patelni roztopić masło, wsypać surowy ryż, prażyć przez 3-5 minut. Wsypać czubatą łyżkę curry, prazyć jeszcze minutę, po czym podlać bulionem tak, by całkowicie przykrył ryż. Gotować na małym ogniu za każdym razem, gdy ryż wchłonie bulion dolewając go tyle, by całość się nie przypalała.
2) Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w małą kostkę filety z kurczaka, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Papryki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać, również pokroić w kostkę. Warzywa wsypać do mięsa z cebulą, całość podsmażać około 3 minut, po czym dodać do ryżu.
3) Całość gotować podlewając bulionem do momentu, gdy ziarenka wciąż będą lekko twardawe, ale potrawa będzie miała lekko papkowatą konsystencję. Wtedy wsypać groszek, cały czas mieszając odparować resztę płynu i... podawać
Gotowe danie możemy też przełożyć do naszynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika, zapiec ów ser na złoto i otrzymać apetyczne risotto:)
Post został pochwalony 0 razy |
|