mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 22:30, 05 Maj 2009 Temat postu: Delikatna wątróbka w jabłkowo-cebulowym sosie |
|
|
Delikatny sos tworzy doskonały duet z wątróbką
składniki
70-80 dag wątróbki z kurcząt,
2-3 duże cebule,
3-4 duże jabłka- najlepiej winne,
szklanka mleka,
2-3 łyżki śmietany,
2-3 jajka,
bułka tarta,
olej,
sól,
pieprz,
majeranek
sposób przygotowania
1) Oczyszczoną wątróbkę namoczyć na 2-3 godziny w mleku. Cebule obrać, pokroić na niewielkie kawałki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do cebuli. Podlać ok. połową szklanki wody, dusić przez 5-10 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować dodając śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
2) Wątróbkę wyjąć z mleka, lekko odsączyć. Jajka dokładnie roztrzepać. Maczać w nich wątróbkę, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Podawać na gorąco z tłuczonymi ziemniaczkami lub purée polewając jabłkowo-cebulowym sosem- całość jest po prostu wyśmienita:)
Post został pochwalony 0 razy |
|