mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 22:36, 05 Maj 2009 Temat postu: Krokiety z farszem jajeczno-pieczarkowym z porami |
|
|
Krokiety prawie uwolnione z dyktatu kapusty i grzybów
składniki
Ciasto:
2 szklanki mleka,
szklanka wody sodowej,
1,5 szklanki mąki,
4-5 jajek,
1-2 łyżki oleju,
sól;
Farsz:
6 jaj na twardo,
1 surowe jajko,
30-40 dag pieczarek,
średni por;
Dodatkowo:
2 jajka,
bułka tarta,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
sposób przygotowania
1) Zrobić ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki- tak by nie powstały żadne grudki. Woda sodowa lub zwykłamocno zgazowana mineralna sprawia, że ciasto jest delikatniejsze. Na patelni z teflonową powłoką lub specjalnej do tego celu usmażyć cienkie naleśniki.
2) Jajka na twardo drobniutko siekamy. Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, por siekamy- jedno i drugie sparzamy wrzątkiem, mocno odcedzamy, mieszamy z jajkami. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku- farsz jest gotowy.
3) Na każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbka. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułeczce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Tak przygotowane krokiety zawsze podaję z przyprawionym na ostro czerwonym barszczykiem- są wyśmienite:)
Post został pochwalony 0 razy |
|