Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rogaliki drożdżowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 23:03, 06 Maj 2009    Temat postu: Rogaliki drożdżowe

Tradycyjne, z wiekowego przepisu Babci



składniki
1 kg mąki,
250g margaryny,
16 łyżek mleka,
kostka (100g) drożdży,
5 czubatych łyżek cukru,
3 jajka,
szczypta soli,
sok z jednej małej cytryny,
marmolada, dżem lub powidła





sposób przygotowania
1) Makę przesiać do miski ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, posypać łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, po wierzchu posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2) Żółtka oddzielić od białek, margarynę stopić. Kiedy drożdże już urosną, wlać do miski stopiony tłuszcz i żółtka, dodać cukier, wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać, dodać sok z cytryny i wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk i stanie się gładkie. Przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3) Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na cztery części, każdą rozwałkować na okrąg, pociąć go w trójkąty, na najszerszej części każdego ułożyć łyżeczkę dżemu (ja z nim wolę nie ryzykować, bo czasem strasznie rozrzedza się podczas pieczenia i wypływa z rogalików), marmolady lub powideł, zwinąć rogaliki. Można od razu układać je na natłuszczonej blaszce, ale trzeba pamiętać o zachowaniu sporych odstępów między rogalikami, bo sporo urosną. Odstawić je na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte posmarować stopionym masłem. Można też posypać je makiem.

4) Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190 stopni, piec rogaliki na złoty kolor. W połowie czasu pieczenia można posmarować je białkiem lub żółtkiem wymieszanym z cukrem pudrem. Gotowe rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin