Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Brownies podwójnie czekoladowe z serkiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:25, 06 Maj 2009    Temat postu: Brownies podwójnie czekoladowe z serkiem

Tak pyszne, że aż brak słów... Smile



składniki
Brownies:

225g masła lub margaryny,
120g czekolady(gorzkiej lub deserowej) lub 1/2 szklanki kakao,
450g cukru(ilość cukru można zmniejszyć w zależności od upodobańWink,
225g mąki,
4 jajka,
łyżeczka soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
175g półsłodkich czekoladowych guziczków(może być też posiekana czekolada)


Część serowa:

4 łyżki cukru,
3 łyżki stopionego masła lub margaryny,
75-250g serka, np.typu philadelphia, ale może być też drobno zmielony twaróg śmietankowy,
1 jajko,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii





sposób przygotowania
1) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

2) Masło stapiamy w rondelku z czekoladą- jeśli używamy kakao- mieszamy je ze stopionym masłem i trzymamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu 4 do 6 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z resztą składników z wyjątkiem czekoladowych guziczków(czekolady). Je dodajemy na sam koniec i krótko mieszamy. Przygotowujemy foremkę, w której będziemy piec. Oryginalny przepis zaleca taką o wymiarach 33x23cm, ja piekłam w okrągłej. Smarujemy ją masłem i przekładamy do niej ciasto, wygładzamy wierzch.

3) W małej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki masy serowej. I znów oryginalny przepis przewiduje tylko 75g sera, ja dałam 250g, więc ilość zależy od gustu;) Masę serową rozsmarowujemy na brownies lub przekładamy do szprycki i wyciskamy nią serowe kropki.

4) Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki.

5) Upieczone ciasto możemy polać sosem bądź polewą czekoladową i obsypać np. orzechami, ale absolutnie nie jest to konieczne, bo ciasto samo z siebie jest wystarczająco pyszne:D


Typowe brownies, pieczone w prostokątnej foremce, nie jest zbyt wysokie, a po upieczeniu kroimy je na kwadraty.

Z przepisu w podstawowej formie uzyskamy bardzo słodkie i intensywnie czekoladowe ciasto- jesli chcemy, żeby było "lżejsze", najlepiej jest zmniejszyć ilość cukru- o połowę, a nawet 2/3- przepis jest o tyle uniwersalny, że łatwo mozna go dostosować do swoich upodobańWink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 22:28, 06 Maj 2009    Temat postu:

Ilonka, mascarpone też może być?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:35, 06 Maj 2009    Temat postu:

Może, choć jak dla mnie jest nieco za tłusty i zawsze się boję, że może opaśćWink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 22:37, 06 Maj 2009    Temat postu:

Aachaaa... No widzisz - cenna uwaga Smile Dzięki Very Happy
A jaki w PL mamy serek typu Philadelphia?
Bo ja owszem philadelphię to widziałam, ale łososiową, a to raczej nie to Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:43, 06 Maj 2009    Temat postu:

zwykła też jest, zresztą nadają się takie serki bardziej kanapkowe niż homogenizowane, byle były naturalne;) Almette też jest dobry:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 23:03, 06 Maj 2009    Temat postu:

nawet bym nie przypuszczała Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin