mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Śro 23:01, 06 Maj 2009 Temat postu: Ptysie lub eklerki |
|
|
Zna je każdy i niemal każdy uwielbia:)
składniki
Ptysie:
1 1/4 szklanki mąki,
125g masła,
szklanka wody,
1/4 łyżeczki soli,
4 jajka,
Krem:
żółtko(niekoniecznie),
1/2 litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
150g miękkiego masła,
łyżka gęstej śmietany
sposób przygotowania
1) Przygotować ciasto na ptysie: wodę zagotować z masłem. Odstwić z ognia. Wsypać mąkę i sól, bardzo dokładnie wymieszać, ostudzić. Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i miksować do uzyskania głądkiej masy.
2) Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, blaszkę do pieczenia nałuścić. Układać na niej łyżeczka niewielkie porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy. Można też ciasto przełożyć do szprycki nią wyciskać ciasto na blaszkę- wtedy o wiele łatwiej jest zrobić eklerki. Piec ok. 25-30 minut.
3) Przygotować krem: odlać ok. pół szklanki mleka, rozrobić w nim mąkę i wymieszać z żółtkiem, resztę zagotować z cukrem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem na puszysty krem dodając łyżkę śmietany.
4) Upieczone i ostudzone ptysie bądź eklerki przekroić na pół, napełnić kremem, ptysie posypac cukrem pudrem, eklerki oblać czekoladą i... gotowe:)
Post został pochwalony 0 razy |
|