mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Śro 23:05, 06 Maj 2009 Temat postu: Zebra |
|
|
składniki
5 jajek,
2,5 szklanki mąki,
2 szklanki cukru,
szklanka oranżady,
pół szklanki oleju,
śmietankowy aromat do ciasta do ciasta,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 czubate łyżki kakao,
3 łyżki mleka
sposób przygotowania
1) Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać oranżadę lub inny gazowany napój(nadaje się nawet cola), olej i olejek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mleko i kakao.
2) Foremkę do ciasta- najlepiej wysokie wąskie "korytko" wysoko wyłożyć papierem. Wlewać na przemian po 3-4 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni ok. 70 minut, ale w praktyce- aż się upiecze. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową- najlepiej z białej i ciemnej czekolady albo posypać cukrem pudrem.
Post został pochwalony 0 razy |
|