Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Limonkowe rogaliki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:38, 06 Maj 2009    Temat postu: Limonkowe rogaliki

Wyjątkowo przyjazne ciasto drożdżowe, delikatny aromat limonki- rogaliki idealne jako uzupełnienie każdego podwieczorku lub smaczny początek dnia:)





składniki
500g mąki pszennej,
opakowanie (6-7g)suchych drożdży lub 50g (pół kostki) drożdży świezych,
szczypta soli,
1 średnie jajko,
55g masła,
150ml mleka,
7 czubatych łyżek cukru,
1 bardzo duża limonka lub dwie małe- można też zastąpić ją cytryną,
dżem lub marmolada





sposób przygotowania
1) Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych, odlewamy 3-4 łyżki ciepłego mleka i rozrabiamy w nim drożdże dodając łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

2) Masło topimy w rondelku.

3) Jeśli nie mamy pewności, czy limonka była pryskana, sparzamy ją pod gorącą wodą- dobrze jest to zrobić trochę wcześniej, wtedy łatwiej będzie ścierać z niej skórkę. Uzywając zestera lub tarki ocieramy limonkę(lub cytrynę) ze skórki i dodajemy ją do masła. Trzymamy na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodajemy mleko i cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Otartą limonkę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok.

4) W mące robimy dołek, wbijamy do niego jajko, wlewamy sok z limonki i wyrośnięte drożdze(jeśli uzywamy świeżych. Dodajemy roztopione masło z mlekiem i całość mieszamy. Teraz pozostaje już tylko zagnieść ciasto- trwa to ok. 10 minut, aż będzie gładkie, lśniące i przestanie lepić się do rąk.

5) Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

6) Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, okrąg kroimy na cztery. Na środku najszerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady i zwijamy w rogalik.

7) Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce zachowując między nimi odstępy i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.

Cool Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni, wkładamy rogaliki, pieczemy ok. 25-30 minut.

9) Po wyjęciu z piekarnika gorące rogaliki smarujemy stopionym masłem.



Ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i łatwo się zagniata- gdyby zbyt długo kleiło się do rąk, powinniśmy dodać trochę więcej mąki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 22:40, 06 Maj 2009    Temat postu:

Ha, doskonały pomysł na szkolne sniadanka Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin