mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Śro 22:46, 06 Maj 2009 Temat postu: Łaciate muffinki czekoladowo-rabarbarowe |
|
|
Pyszne, niesamowicie wilgotne, znikają w mgnieniu oka...
składniki
I mieszanka sucha ciemna:
szklanka mąki pszenej,
1/3 szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
tabliczka czekolady- drobno startej,
2-3 łyżki kakao
II mieszanka sucha jasna:
szklanka mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
ok.3/4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru
III mieszanka mokra:
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka lub szklanka niezbyt gęstego jogurtu naturalnego,
łyżka esencji waniliowej
sposób przygotowania
1) Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 190-200 stopni.
2) Przygotowujemy trzy miski- w jednej mieszamy suche składniki ciemnej, w drugiej suche składniki jasnej mieszanki, w trzeciej- mieszamy wszystkie składniki mokre.
3) Połowę mokrej mieszanki wlewamy do ciemniej masy, połowę do jasnej, obie krótko mieszamy- tylko do połaczenia się składników.
4) Przygotowujemy formę muffinkową- starannie ją natłuszczamy lub wkładamy do niej papierowe papilotki.
5) Do każdej foremki małą łyżeczką nakładamy na przemian trochę jasnego i ciemnego ciasta- do ok. 3/4 wysokości lub do pełna- jeśli chcemy, żeby utworzył nam się muffinkowy "grzybek".
6) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Muffinki ze zdjęcia są w wersji mini i nie są zbyt łaciate, bo miałam mało czasu;)
Post został pochwalony 0 razy |
|