Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Drożdżowy warkocz makowo-różany

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:33, 06 Maj 2009    Temat postu: Drożdżowy warkocz makowo-różany

Wyjątkowo aromatyczny i delikatny:)



składniki
5 szklanek mąki pszennej maka do posypania stolnicy,
szklanka cukru,
1 duże opakowanie cukru waniliowego,
2 opakowania suchych drożdży(2x6g),
3 duże jajka,
szklanka mleka,
3/4 kostki masła lub margaryny


Masa makowa:

200g maku,
200g drobno pokruszonych orzechów włoskich,
150g marcepanu,
150g marmolady różanej,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 szklanki mleka,
3 czubate łyżki cukru

Dodatkowo:

200g marmolady różanej
1/4 szklanki herbaty





sposób przygotowania
1) Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Topimy masło i mieszamy z mlekiem, dodajemy do mąki. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do miski. Całość wyrabiamy ok. 30 minut- możemy użyć miksera lub maszyny do wyrabiania chleba. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- musi podwoić swoją objętość.

2) Przygotowujemy masę makową: mak mielimy- ja używam do tego elektrycznego młynka do kawy;) Orzechy zalewamy mlekiem, dodajemy trzy łyżki cukru i zagotowujemy- gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Lekko studzimy, mieszamy z makiem, marcepanem utartym z cukrem pudrem i marmoladą.

3) Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę obficie posypujemy mąką, obtaczamy w niej po jednej porcji ciasta i każdą z nich rozwałkowujemy na duży prostokąt. Pierwszy smarujemy marmoladą różaną(200g), przykrywamy drugim, rozsmarowujemy na nim masę makową. Całość zwijamy w roladę od krótszego boku. Roladę przecinamy wzdłuż na cztery pasma i splatamy z nich warkocz. Układamy na natłuszczonej i wyłożonej papierem blasze, odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

4) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wstawiamy ciasto, pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu, jeszcze gorące, używając pędzelka do ciasta, smarujemy je herbatą. Po wystygnięciu możemy posypać warkocz cukrem pudrem.


Ciasto cały czas powinno mieć luźną konsystencję i dobrze jest powstrzymać się od dosypywania zbyt dużej ilości mąki;)

Do masy makowej można użyć pół na pół orzechów laskowych i włoskich albo część z nich zastąpić migdałami. Dobrze smakuje z dodatkiem suszonych żurawin, rodzynek, drobno pokrojonych suszonych moreli czy kandyzowanego ananasa lub papai. Można do niej używać w zasadzie każdej bakaliowej mieszanki, ale mi najbardziej smakuje ta wersja podstawowa:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 22:35, 06 Maj 2009    Temat postu: Re: Drożdżowy warkocz makowo-różany

mariemadeline napisał:
Wyjątkowo aromatyczny i delikatny:)

I w dodatku przesmakowicie wygląda Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin