mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Śro 22:27, 06 Maj 2009 Temat postu: Budyniowa szarlotka |
|
|
Idealne połączenie dwóch pysznych smaków
składniki
1/2 kg mąki pszennej,
szklanka cukru,
2 jajka,
250g masła lub margaryny,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
700ml mleka,
ok. kilogram jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
lukier lub cukier puder do posypania
sposób przygotowania
1) Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukru z cukrem waniliowym, masła i jajek zagnieść gładkie ciasto, włożyć je na chwilę do zamrażalnika.
2) W tym czasie ugotować budyń i przygotować jabłka-obrać je i zetrzeć na tarce z największymi oczkami- jeśli ktoś lubi, może je pokroić w cieniuteńkie plasterki. Jabłka wymieszać z cynamonem.
3) Wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części, jedną wylepić blachę do pieczenia, na ciasto wyłożyć jabłka( gdyby puściły zbyt wiele soku- należy go odcisnąć), jabłka polać gorącym budyniem. Całość przykryć drugą częścią ciasta.
4) Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni, wstawić ciasto, piec ok.45-50 minut- na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto grubo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Post został pochwalony 0 razy |
|