Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto budyniowe z jabłkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:29, 06 Maj 2009    Temat postu: Ciasto budyniowe z jabłkami

Budyń w otoczce z pysznego ciasta z jabłkową niespodzianką w środku;)



składniki
Ciasto:

500g mąki pszennej,
szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 jajka,
250g masła lub margaryny


2 opakowania budyniu śmietankowego,
2 opakowania budyniu czekoladowego,
2 czubate łyżki kakao
1,5 litra mleka


1-1,5kg obranych kwaśnych jabłek
galaretka cytrynowa





sposób przygotowania
1) Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukru z cukrem waniliowym, masła i jajek zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy je do zamrażalnika.

2) W tym czasie gotujemy budynie- każdy z 750ml mleka- do czekoladowego dodajemy kakao, ewentualnie jeszcze 2-3 dodatkowe łyżki cukru.

3) Obrane jabłka tarkujemy na grubych oczkach, mieszamy z galaretką cytrynową.

4) Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą wylepiamy spód i brzegi blaszki (ok. 21x26cm). Na ciasto wykładamy gorący budyń czekoladowy, układamy na nim jabłka, zalewamy je budyniem śmietankowym. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na budyniu dociskając na brzegach.

5) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około godziny lub do momentu, gdy wierzch zrobi się złocisty.


Po upieczeniu dobrze jest polać ciasto lukrem, np. cytrynowym lub herbacianym albo posypać cukrem pudrem. Na ciepło, choć bardzo smaczne, ciężko się kroi, więc przed konsumpcją warto jest pozwolić mu ostygnąćWink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 22:32, 06 Maj 2009    Temat postu:

Pychota Very Happy Masz rację, ja łasuch okropny jestem Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin