mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Śro 22:20, 06 Maj 2009 Temat postu: Babka rabarbarowa |
|
|
Wilgotna, kwaskowa i bardzo rabarbarowa;)
składniki
350-500g rabarbaru,
2 duże jajka,
1/3 kostki masła,
1 3/4 szklanki mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczena,
opakowanie cukru waniliowego,
szklanka cukru
cukier puder do posypania lub lukier limokowy/cytrynowy
sposób przygotowania
1) Rabarbar obieramy (chociaż niekoniecznie, ja zwykle tego nie robię i dzięki temu babka ma ładniejszy kolor;), ok. 250g kroimy na niewielkie kawałki i miksujemy z jajkami. Dodajemy miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i cukier.
2) Ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej formy babkowej, może być też keksówka- smarujemy ją stopionym masełkiem lub olejem i oprószamy bułeczką tartą albo nabywamy formę silikonową i nic już nie musimy z nia robić Na wierzchu ciasta układamy pozostała część rabarbaru pokrojoną w cieniutkie plasterki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temeratury ok. 180-190stopni i pieczemy ok.50-60 minut- przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.
3) Po wyjęciu z formy babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Post został pochwalony 0 razy |
|