mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 21:31, 05 Maj 2009 Temat postu: Czosnkowo-majerankowe pałeczki z kurczaka |
|
|
Niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku, szczególnie polecane sympatykom drobiu w duecie z czosnkiem:)
składniki
10-12 pałek z kurczaka,
4-5 łyżek majeranku,
4-5 łyżek oliwy z oliwek,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
duża główka czosnku
sposób przygotowania
1) Oliwę, majeranek, pieprz i sól dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą posmarować mięso. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić w cieniutkie plasterki, obłożyć nimi mięso. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
2) Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Brytfankę lub naczynie żaroodporne lekko natłuścić, ułożyć w nim pałeczki, piec przez ok. 30 minut. Gdyby podczas pieczenia mięso za bardzo wysychało, trzeba je posmarować niewielką iloscią oliwy z oliwek.
W przepisie mowa o piekarniku, ale gdy tylko pogoda pozwala i nadzchodzi czas wielkiego grillowania, to jeszcze lepsze są rzucone na ruszt:)
Post został pochwalony 0 razy |
|