Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 13:19, 13 Kwi 2009 Temat postu: Musaka - kuchnia Grecka |
|
|
Składniki:
- 1,5 kg mięsa
- 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 2 bakłażany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 gałki muszkatołowej startej świeżo na tarce
- koncentrat pomidorowy (mały)
- 30 dag sera żółtego
- sos beszamelowy
Jak przyrządzić?
Mięso już zmielone podsmażamy, wylewamy tłuszczyk. Do mięsa dodajemy koncentrat, przyprawę do gyrosa. gałkę muszkatołową (3/4) całą trzemy - na tarce, łyżkę cynamonu - dokładnie mieszamy. Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm. Posypujemy warzywo solą, zostawiamy na pół godziny, następnie opłukujemy, suszymy i smażymy na oleju. Usmażone odsączamy z tłuszczu.Żółty ser ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na spodzie bakłażany, następnie mięso i na górę żółty starty ser. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 - 25 minut.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy |
|