Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Śledzie pocztowe z sosem musztardowym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Worek z przepisami
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Wto 22:11, 05 Maj 2009    Temat postu: Śledzie pocztowe z sosem musztardowym

Przepis jest staropolski, więc skoro przerwał do dziś, to widać zjadliwy i miłośnikom śledzi powinien smakowaćSmile

składniki
4 duże solone śledzie;

Sos:
pół szklanki oliwy z oliwek,
słoiczek(290g)musztardy angielskiej,
pół szklanki zielonego groszku,
duża marchew,
3 średnie ziemniaki,
sok z jednej cytryny,
łyżeczka cukru

Dodatkowo:
marynowane grzybki,
kaparki,
korniszony,
natka pietruszki





sposób przygotowania
1) Przygotować sos: Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Podobnie pokrojoną w kostki marchewkę i ziemniaki. Zmiksować razem. Oliwę utrzeć z musztardą, dodając sok z cytryny i cukier. Dodać zmiksowane warzywa, wymieszać, podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu wciąż mieszając- nie gotować. Do podgrzewanego sosu można również dodać kilka pokrojonych w drobną kosteczkę marynowanych grzybków i korniszonków.

2) Przygotować śledzie- kilkakrotnie obmyć je w zimnej wodzie, delikatnie zdjąć z nich skórę, rozciąć na pół, oczyścić, wyjąć z nich ości i z powrotem złożyć. Złożone pokroić w ukośne paski szerokości ok. 2,5-3 cm i ułożyć na półmisku. Polać sosem musztardowym, udekorować grzybkami, korniszonkami i kaparkami, w pyszczki włożyć po gałązce natki.



Co do tych dużych sledzi... Cóż, w dawnej Polsce apetyty były większe, więc możemy zmniejszyć ich rozmiar do średnich lub nawet małych, ale z tych większych łatwiej wyjmować ości;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Worek z przepisami Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin