Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczeń wołowo-sojowa z podgrzybkową nutką

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Worek z przepisami
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Wto 22:00, 05 Maj 2009    Temat postu: Pieczeń wołowo-sojowa z podgrzybkową nutką

Smaczna, łatwa i przede wszystkim szybka w przygotowaniu pieczeń o znacznej zawartości białka:)

składniki
kilogram dwukrotnie zmielonej wołowiny,
200 g najdrobniejszej kostki sojowej,
2-3 duże cebule,
2 jajka,
2-3 łyżki bułki tartej,
garść suszonych podgrzybków,
2 kostki rosołowe, najlepiej wołowe,
łyżeczka majeranku,
pieprz,
sól,
olej





sposób przygotowania
1) Podgrzybki namoczyć w zimnej wodzie, dobrze jest odstawić je na kilka godzin i później zagotować je w tej samej wodzie. Kostki rosołowe rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wsypać kostkę sojową, dolać tyle wrzątku by całkowicie przykrył soję, odstawić na chwilę do napęcznienia.

2) Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Zmieszać razem mięso, soję i cebulę. Dodać obgotowane i odcedzone podgrzybki, w razie potrzeby pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki. Wbić jajko, dodać majeranek i bułkę tartą, doprawić pieprzem i solą. Całość wyrobić na głądką masę.

3) Przygotować formę do pieczenia- bardzo dobra jest długa wąska keksówka- lekko ją natłuścić, a brzegi oprószyć bułką tartą. Do formy przełożyć mięso- ważne, by starannie je w niej "ucisnąć".

4) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec ok. godzinę.

Tak przygotowana pieczeń najlepiej smakuje na zimno, bo ciepła może mieć tendencję do lekkiego rozpadania się, co mimo wszystko i tak nie ujmuje jej smaku:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Worek z przepisami Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin