 |
SIMPLY THE BEST po prostu nasze forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 11:47, 13 Kwi 2009 Temat postu: Serniki |
|
|
Nie opadający
1,2 kg twarogu (ja biorę 3*400g serek wiejski waniliowy Campiny), 1 szkl. cukru (jeśli ser j.w. to 0,5 szkl.), 8 jaj,
6 łyżek stołowych mąki krupczatki, 10 dag tłuszczu (lub 4 łyżki oleju),
Kruche ciasto na spód: 2 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 15 dag tłuszczu, 2 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - wszystko szybko zagnieść i schować do lodówki.
Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści. Twaróg zmiksować z żółtkami i rozpuszczonym tłuszczem. Do masy dodać ubite białka i wymieszać, dodać mąkę i wymieszać. Masę wylać na kruche ciasto. Piec w 175 st C całe 60 min. Potem piekarnik leciutko uchylić i czekać aż przestygnie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 11:47, 13 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Sernik gotowany
Herbatniki - Pettit Beure
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 kg sera - zmielić
4 jajka
1 1/2 paczki budyniu - żółtego
Wszystkie składniki zmieszać - utrzeć margarynę z cukrem - dodać jajka - i ser i budyń - i wszystko gotować na bardzo malutkim ogniu cały czas mieszając.
Na spód blachy wyłożyć herbatniki - potem zalać to masą serową a na wierzch jak kto woli może być i polewa czekoladowa.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 11:48, 13 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Sernik z ziemniakami
1,30 kg sera
1 margaryna
40 dag cukru pudru (ja daję 20 dag)
8 jaj
2 łyżki kaszy manny
1 budyń śmietankowy
3-4 ugotowane ziemniaki (małe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach pomarańczowy
4 paczki herbatników szkolnych
rodzynki (sparzone)
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Stopniowo dodawać zmielony ser, ziemniaki (ostudzone) oraz pozostałe składniki. Na końcu dodać ubitą pianę. Na tortownicy (śr. 28 cm) wysmarowanej tłuszczem układamy herbatniki (wzorkiem na dół lub jak kto woli spodem do góry). Na nie masa serowa.
Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni C
Wersja szybka: ser zemleć z ziemniakami i margaryną, do tak zmielonej masy dodać pozostałe składniki.
WAŻNE!!! Nie wystraszcie się, ilości masy. Ten sernik troszkę urosnie, ale nie "wypadnie" z blaszki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|