Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Muffinki z waniliową kruszonką i nutellą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Śro 22:57, 06 Maj 2009    Temat postu: Muffinki z waniliową kruszonką i nutellą



składniki
Ciasto:

500g mąki,
ok. 175-200 ml mleka(dokładna ilość zależna od mąki- ciasto nie powinno być zbyt twarde),
2 żółtka lub jedno całe jajko,
150g cukru,
łyżeczka ekstraktu wanilii,
100g masła,
opakowanie (6-7g) suchych drożdży,

Kruszonka:

150g mąki,
75g cukru,
75g masła,
łyżeczka ekstraktu wanilii,
opakowanie cukru waniliowego

nutella (lub inny krem orzechowy/czekoladowy)







sposób przygotowania
1) Makę przesiewamy do miski, mieszamy z drożdżami, w środku robimy dołek, wlewamy ekstrakt wanilii, dodajemy żółtka lub jajko.

2) Masło wkładamy do rondelka, wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy- podgrzewamy aż do rozpuszczenia się masła i cukru, wlewamy do miski z mąką, krótko mieszamy i zagniatamy ciasto- ok. 10 minut- aż przestanie lepić się do rąk, ale będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

3) Przygotowujemy kruszonkę- mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem, dodajemy stopione masło i całość zagniatamy.

4) Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy go nutellą, posypujemy kruszonką, zwijamy od dłuższego boku w roladę. Ostrym nożem kroimy ją na 12 równych części, każdą umieszczamy w lekko natłuszczonej formie muffinkowej.

5) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto, pieczemy ok. 30 minut na złoty kolor.

Aby oszczędzić sobie trudu ręcznego wyrabiania ciasta możemy posiłkować się maszyną do chleba:D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin