Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Śro 16:18, 29 Kwi 2009 Temat postu: Fale Dunaju |
|
|
Fale Dunaju
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
20 dag masła
budyń śmietankowy
½ litra mleka
Ponadto:
ok. 80 dag jabłek
Do dekoracji:
kolorowe cukierki
Sposób wykonania:
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę (25 x 36 cm). Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.
Post został pochwalony 0 razy |
|