mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 21:20, 05 Maj 2009 Temat postu: Tarta cebulowo-pieczarkowa |
|
|
Prosta- banalnie, pyszna- wyjątkowo, pikantna- mocno, rozpływająca się w ustach, bo na cieście francuskim.
składniki
opakowanie ciasta francuskiego (400-425g),
3 łyżki oleju,
3 duże cebule,
ok.30-40dag pieczarek,
płaska łyżka bułki tartej,
jajko(niekoniecznie)
sól,
pieprz,
łyżka ziół prowansalskich, rozmarynu lub przyprawy do pizzy
sposób przygotowania
1) Cebule obieramy, kroimy w talarki, szklimy na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki- nie muszą być szczególnie cienkie. dodajemy do cebuli, podsmażamy krótko- ok.3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bułeczkę tartą.
2) Ciasto francuskie dzielimy na pół, jedną połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią spód i brzegi formy do tarty, naczynia żaroodpornego lub innej okrągłej formy (albo i nie okrągłej;).
3) Jeśli chcemy dodać jajko, mocno je roztrzepujemy i mieszamy z cebulą i pieczarkami. Masę przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy ziołami lub przyprawą.
4) Drugą część ciasta możemy:
a) rozwałkować na okrąg i przykryć nim tartę- dobrze jest wtedy zacisnąć brzegi, można też uformować je np. w falę lub
b) rozwałkować, pociąć na paseczki i zrobić z nich plecionkę na wierzchu tarty- taką jak na szarlotkę lub
c) rozwałkować na okrąg i przejechać po nim karbowanym wałeczkiem do ciasta- ja tak zrobiłam, a efekt widać na załączonym obrazku;)
5) Gotową tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni, pieczemy 20-25 minut. Można ją jeść i na zimno i na gorąco- w obu wersjach jest pyszna:)
Według mnie najlepiej smakuje z mocno pikantnym czerwonym barszczykiem.
Post został pochwalony 0 razy |
|