Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tarta cebulowo-pieczarkowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Małe co nieco
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Wto 21:20, 05 Maj 2009    Temat postu: Tarta cebulowo-pieczarkowa

Prosta- banalnie, pyszna- wyjątkowo, pikantna- mocno, rozpływająca się w ustach, bo na cieście francuskim.

składniki
opakowanie ciasta francuskiego (400-425g),
3 łyżki oleju,
3 duże cebule,
ok.30-40dag pieczarek,
płaska łyżka bułki tartej,
jajko(niekoniecznie)
sól,
pieprz,
łyżka ziół prowansalskich, rozmarynu lub przyprawy do pizzy





sposób przygotowania
1) Cebule obieramy, kroimy w talarki, szklimy na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki- nie muszą być szczególnie cienkie. dodajemy do cebuli, podsmażamy krótko- ok.3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bułeczkę tartą.

2) Ciasto francuskie dzielimy na pół, jedną połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią spód i brzegi formy do tarty, naczynia żaroodpornego lub innej okrągłej formy (albo i nie okrągłej;).

3) Jeśli chcemy dodać jajko, mocno je roztrzepujemy i mieszamy z cebulą i pieczarkami. Masę przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy ziołami lub przyprawą.

4) Drugą część ciasta możemy:
a) rozwałkować na okrąg i przykryć nim tartę- dobrze jest wtedy zacisnąć brzegi, można też uformować je np. w falę lub
b) rozwałkować, pociąć na paseczki i zrobić z nich plecionkę na wierzchu tarty- taką jak na szarlotkę lub
c) rozwałkować na okrąg i przejechać po nim karbowanym wałeczkiem do ciasta- ja tak zrobiłam, a efekt widać na załączonym obrazku;)

5) Gotową tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni, pieczemy 20-25 minut. Można ją jeść i na zimno i na gorąco- w obu wersjach jest pyszna:)


Według mnie najlepiej smakuje z mocno pikantnym czerwonym barszczykiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Małe co nieco Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin