mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 22:31, 05 Maj 2009 Temat postu: Mięsne kuleczki z grzybkami |
|
|
Dziecinnie proste mielone w nieco innej odsłonie:)
składniki
0,5 kg mięsa mielonego,
50g suszonych grzybków lub 4-5 pieczarek,
duża cebula,
przyprawa do mięsa mielonego,
mąka lub bułka tarta
sposób przygotowania
1) Grzybki obgotować dwukrotnie, odcedzić, w razie potrzeby pokroić na malutkie kawałeczki. Jeśli uzywamy pieczarek- pokroić je w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawą. Łyżeczką oddzielać niewielkie porcje mięsa, obtaczać w mące lub bułce tartej i formować małe kuleczki. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Tak przygotowane kuleczki można serwować jako samodzielne danie np. zamiast tradycyjnych mielonych, mozna też użyć je jako dodatku np. do sosu bolońskiego. Jesli ktoś chce uniknąć nadmiaru kalorii, może po obtoczeniu w mące wrzucić je na wrzątek i mieć pyszne pulpeciki:)
Post został pochwalony 0 razy |
|