Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 13:21, 13 Kwi 2009 Temat postu: Risotto z nerek - kuchnia Francuska |
|
|
300 g nerek,
szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
150g pieczarek,
duża cebula,
pół szklanki śmietany,
żółtko,
pół szklanki rosołu,
3 łyżki oleju,
2-3 łyżki pasty pomidorowej,
łyżeczka ostrej papryki,
50g parmezanu,
pieprz,
sól
Nerki oczyszczamy z tłuszczu, przekrajamy wzdłuż i moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Pokrojoną cebulę smażymy na oleju na jasny kolor i przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki. Nerki osączamy i kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do cebuli. Do garnka wlewamy rosół wymieszany z pastą pomidorową, dodajemy paprykę i pieczarki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, mieszamy z ryżem, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkiem i posypujemy z wierzchu tartym serem. Zapiekamy ok. 30 min.
Post został pochwalony 0 razy |
|