Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Francuskie kapcie nadziewane grzybami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Kuchnie świata - przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Pon 11:41, 13 Kwi 2009    Temat postu: Francuskie kapcie nadziewane grzybami

Francuskie kapcie nadziewane grzybami
- Francuskich kapci możecie przygotować od razu więcej, na zapas. Bardzo dobrze przechowuje się je na surowo w zamrażalniku. Kiedy nadarzy się stosowana okazja wystarczy je wyjąć i włożyć do piekarnika na 30-40 min. W piecu odmrożą się, upieką i będą smakować tak, jak zrobione przed chwilą.
Produkty potrzebne do przepisu

2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
2 pory
6 łyżek śmietanki 36 %
1 łyżka mąki ryżowej
4 łyżeczki porto
60 g masła
3 łyżki oliwy
4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
papier pergaminowy

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak to zrobić:
1. Umyj pory i drobno je pokrój.
2. Rozpuść masło na patelni i wrzuć pory. Posól odrobinę i smaż na małym ogniu, aż staną się szkliste.
3. Posiekaj drobno grzyby i wrzuć je do drugiego rondla na rozgrzaną oliwę. Od razu posól, i smaż około 5 min.
4. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto francuskie z obu stron.
5. Kiedy grzyby puszczą sok, odcedź je na sitku. Zachowaj sok, wlej go z powrotem do rondla, a grzyby przełóż do naczynia z porami. 6. Do soku z grzybów dodaj mąkę ryżową, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki porto. Trzymaj całość na małym rondlu mieszając, aż sos się zagęści.
7. Przelej sos do porów i grzybów i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
8. Rozbij jajko i oddziel żółtko. Dodaj do niego 1 łyżeczkę wody i wymieszaj pędzelkiem.
9. Z ciasta wykrój okręgi o średnicy ok. 15 cm. (Jako wykrojnika użyłem szklanej pokrywki z wystającymi krawędziami.) Przełóż farsz na połowę każdego okręgu, zostawiając przy brzegu 1 cm wolnego miejsca na sklejenie.
10. Posmaruj brzegi okręgów wodą i je sklej. Powinny wyglądać jak większe pierogi. Sklejone brzegi przyciśnij widelcem, żeby się lepiej trzymały.
11. Posmaruj każdy kapeć cienką warstwą żółtka i przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
12. Jeśli masz w piekarniku termoobieg, piecz kapcie w temperaturze 220 stopni C przez 25 min. (Piekarnik bez termoobiegu rozgrzej do 250 stopni C).
13. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo kapcie opadną.
14. Podawaj z sałatą skropioną sosem vinaigrette.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Kuchnie świata - przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin