Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bazyliowe gnocchi z parmezanem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Kuchnie świata - przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Wto 22:16, 05 Maj 2009    Temat postu: Bazyliowe gnocchi z parmezanem

Żeby je wyczarować wystarczą ziemniaki, sól i odrobina mąki- i już możemy przez chwilkę poczuć się jak od włoskim niebem;)

składniki
1 kg ziemniaków- najlepiej mączystych,
szklanka mąki pszennej,
jajko (niekoniecznie- bez niego kluseczki są bardziej miękkie),
100-150 g masła,
3 łyżeczki bazyliowego pesto,
łyżeczka soli,
parmezan





sposób przygotowania
1) Ziemniaki ugotować, najlepiej w łupinach- wtedy szybko obrać po ugotowaniu, i jeszcze ciepłe zmielić w maszynce albo przecisnąć przez prasę, ale tak, by nie powstały żadne grudki. Zmieszać z mąką, jajkiem, solą, pesto i trzema łyżkami stopionego masła.

2) Z masy na posypanej mąką solnicy formować cienkie wałki i ciąć je na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Za pomocą widelca każdemu kawałeczkowi nadajemy charakterystyczny kształt gnocchi- karbowanej muszelki.

3) Gnocchi należy gotować w dużym garnku, wrzucając je na gotującą się, osolona wodę. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy, polewamy stopionym masłem i obficie posypujemy startym parmezanem.


Wg. mnie czym więcej parmezanu, tym lepiej:) Zamiast masłem można też polać je oliwą z oliwek- w każdym wypadku warto udekorować je świeżymi listkami bazylii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Kuchnie świata - przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin