Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kora orzechowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Achaja
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 568
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Śro 16:28, 29 Kwi 2009    Temat postu: Kora orzechowa

Kora orzechowa

Składniki:
Ciasto bakaliowe:
8 białek
¾ szklanki cukru
3 żółtka
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
¾ szklanki wody
30 dag masła
Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
ok. 3 opakowania ciastek „Delicje”
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką prostokątnych formach (25 na 36 cm). Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 °C.
Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) zagotować. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuścić w ¾ szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.
Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu, następnie nasączone ponczem „Delicjie” (kawę rozpuszczalną zalać ok. ¾ szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody „Delicji”). Na „Delicje” wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w 3 ½ szklanki gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Słodkie przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin