mariemadeline kucharz

Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 73 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Wto 20:58, 05 Maj 2009 Temat postu: Pizzerki- zawijanki, w pewnych kręgach zwane pizzerinami;) |
|
|
Przepis powstały po niezliczonych modyfikacjach i do tychże doskonale się nadający- prosty i elastyczny, a w dodatku dość efektowny:)
składniki
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki wody,
płaska łyżeczka soli,
łyżka ziół prowansalskich,
łyżka czerwonej słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
25g drożdży świeżych lub dwie płaskie łyżeczki drożdży instant
Farsz:
po strąku zielonej, czerwonej i żółtej papryki,
po jednej białej i czerwonej cebuli,
łyżka oleju,
3 duże pieczarki,
ok.150g ulubionej wędliny,
50-100g startego żółtego sera,
łyżka ziół prowansalskich,
5-6 łyżek ketchupu lub koncenratu pomidorowego,
sól i pieprz
sposób przygotowania
1) Jeżeli używamy drożdży świeżych: rozpuścić je w ciepłej wodzie z odrobiną cukru, posypać po wierzchu mąką, odstawić rozczyn do wyrośnięcia, następnie połączyć go z resztą składników i wyrobić gładkie, nielepiące się do rąk ciasto; jeśli decydujemy się na drożdże instant- wymieszać je z mąką, wlać ciepłą wodę, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ostatnio kupiłam drożdże w ciekawej formie granulek, ilościowo stosuje się je tak, jak te instant, ale trzeba je najpierw rozrobić w ciepłej wodzie i zaczekać aż \"ruszą\". Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.
2) W tym czasie przygotowujemy farsz: cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy drobniutko pokrojoną wędlinę (ja dałam wędzone udo z indyka) i pieczarki. Chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3) Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go cały ketchupem lub koncentratem pozostawiając tylko ok. pięciocentymetrowy pasek na dłuższym boku nieposmarowany. Na ketchup rozkładamy farsz, posypujemy go startym żółtym serem, ser- ziołami prowansalskimi i zwijamy ciasno w roladę- brzeg bez farszu możemy posmarować wodą- wtedy na pewno będzie się trzymał.
4) Roladę tniemy na 12 równych kawałków- najlepiej za pomoca noża z piłką, takiego, jakiego używamy do świeżego pieczywa. Po odcięciu każdego kawałka dobrze jest jak najbardziej zlepić brzeg pozostałej rolady- farsz nie będzie wypływał i tą stroną będziemy układać pizzerki na blaszce (jednak konieczne to nie jest;) Pizzerki układamy na natłuszczonej blaszce , zachowując między nimi spore odstępy i pozwalamy im jeszcze podrosnąć w ciepłym miejscu- ok. pół godziny.
5) Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia możemy, choć nie musimy, dodatkowo posypać pizzerki serem.
Jeżeli akurat nie możemy znaleźć żadnego ciepłego miejsca, w którym nasze ciasto mogłoby sobie w spokoju wyrosnąć, możemy miskę, w której się znajduje, umieścić w garnku lub większej misce napełnionej gorącą wodą- ja swoją zwykle wstawiam do dużego woka:)
Z podanego przepisu wychodzi 12 pizzerek, a przygotowani ich zajmie nam ok. 1,5-2 godzin.
Post został pochwalony 0 razy |
|