Achaja Administrator

Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 568 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: Pon 11:28, 13 Kwi 2009 Temat postu: Parówki w cieście drożdżowym |
|
|
45 dag mąki,
4 dag drożdży,
12 dag margaryny,
2 jajka całe,
1 żółtko,
10 parówek,
śmietana ok. 100-120g ,
sól ok. 1/3 łyżeczki,
kminek ew. zioła prowansalskie,
10dag sera
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać 5 łyżek ciepłej wody i 1 łyżkę mąki , rozetrzeć i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, włożyć mąkę do miski , dodać jajka, wyrośnięty zaczyn, sól i tyle śmietany aby ciasto było dość gęste. Dobrze wyrobić aż ciasto stanie się gładkie Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,, gdy podwoi objętość rozwałkować na grubość 1 cm i kroić na długość parówki. Owinąć pa-rówki ciastem pozostawiając łączenie na górze nie ści-skać go zbyt mocno. Posmarować olejem i posypać zio-łami lub kminkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, wstawić do piekarnika na wysmarowanej tłuszczem bla-szce. Włączyć piekarnik na 180st C, włożyć bułeczki nie zamykając drzwiczek przez ok. 15 min przez ten czas jeszcze wyrosną. Zamknąć piekarnik i piec jeszcze 20 min. Pod koniec pieczenia posypać je potartym serem. Popiec jeszcze 5 min, podawać na gorąco. Można polać keczupem lub sosem wtedy są jeszcze lepsze. Posypy-wać różnościami od kminku po sezam lub czarnuszkę.
Post został pochwalony 0 razy |
|