Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna SIMPLY THE BEST
po prostu nasze forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mini calzone bardzo ziołowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Małe co nieco
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariemadeline
kucharz
kucharz



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów

PostWysłany: Wto 21:01, 05 Maj 2009    Temat postu: Mini calzone bardzo ziołowe

Na zewnątrz- ideał chrupkości, wnętrze- oszałamiająco aromatyczne... Raz spróbowane, nie dają o sobie zapomniećSmile


składniki
Ciasto:

500g mąki pszennej,
opakowanie suchych drożdży (6-7g),
łyżka soli,
1/4 łyżeczki pieprzu,
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
łyżka suszonych ziół prowansalskich, rozmarynu lub bazylii(wg uznania),
3 łyżki oleju lub oliwy,
250-300 ml wody,
kostka cebulowa z serii kostek smaku(czy jakoś tak;) Knorra lub 1/2 kostki bulionu

Farsz:

2 łyżki oleju,
2 duże cebule,
25-30 dag ulubionej kiełbasy(np. z dziczyzny),
łyżka ulubionych suszonych ziół lub 2 łyżki świeżych,


1 jajko,
świeżo zmielony pieprz





sposób przygotowania
1) Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z drożdżami, solą, pieprzem, papryką i ziołami. W środku robimy dołek i wlewamy do niego olej. Kostkę cebulową rozrabiamy w gorącej wodzie i wlewamy do mąki- zwykle wystarcza szklanka, ale czasem trzeba dodać nieco więcej. Całość wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto przestanie lepić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Możemy też włożyć je do maszyny do chleba. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

2) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy kiełbaskę, podsmażamy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy zioła, smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, jeśli jest potrzeba- lekko dosalamy.

3) Wyrośnięte ciasto polewamy łyżką oleju i takie natłuszczone jeszcze raz krótko wyrabiamy. Przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i niezbyt cienko rozwałkowujemy- na 0,5-1 cm. Urządzeniem do pierogów lub miseczką (średnica ok. 10cm) wycinamy koła, na środku każdego kładziemy łyżkę farszu, brzegi sklejamy jak pierogi i układamy na natłuszczonej blaszce zachowując odstępy. smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

4) W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni. Wkładamy ciasto, pieczemy około pół godziny na złoty kolor.


Na około 10 minut przed końcem pieczenia możemy nasze calzone posypać parmezanem lub startym żółtym serem. A najlepiej smakują podawane z barszczykiem, choć na zimno też są bardzo smaczne:)

Już upieczone i wystudzone calzone nadają się do mrożenia.

Przepis na 12 sztuk.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SIMPLY THE BEST Strona Główna -> Małe co nieco Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin